keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Mustaa kahvia ja kasvien kuvia osa III

Viime viestin yhteydessä tulin maininneeksi kotiviidakon. Jossain vaiheessa kävi kuitenkin niin, että kotiviidakon tilalle alkoi muodostua chiliviidakko. Tämä johtui hyvin pitkälti siitä, että chilit ovat muita tropiikin kasveja huomattavasti nopeampikasvuisia. Alle puolessa vuodessa kylvöstä saattaa saada jo suunsa "makeaksi", au, hot, hot, hot...

Parvekekuva vuodelta 2006.

Aluksi istutin jostain random kaupan chilistä saadut siemenet multaan, ja kyllähän ne siitä itivätkin melko helposti. Kaupan chileissä ei ole sinänsä mitään vikaa mutta alan harrastajia löytyy Suomesta paljon, ja saatavilla on mitä erikoisimpia lajikkeita. Kun sitten eksyin chilifoorumille, ja eräiden kasvattajien sivuille, niin ei mennyt aikaakaan, kun posti toi mukanaan kuoren, joka sisälsi noin kolmekymmentä eri lajiketta. Siementen mukana tuli myös maistiaisena paria eri jauhetta. Toinen niistä sisälsi savuchiliä, joka tunnetan myös chipotlen nimellä, sitä tulikin lisättyä sitten lähestulkoon mihin tahansa ruokaan, hernekeitosta leivän päälle. Kaurapuuron kohdalla tuli hetken aikaa mietittyä, että onkohan tämä nyt ihan sopivaa, mutta on se vaan niin hyvää.


Vuoden 2006 jälkeen olen ehtinyt muuttamaan jo muutamaan otteeseen, ja tällä hetkellä kasvit eivät pääse nauttimaan etelään suuntautuneen parvekkaan eduista, vaan joutuvat kököttämään pohjoisikkunalla. Ne kyllä kasvavat siinä ihan kiitettävän hyvin, mutta sadontuoton kanssa saataa tulla ongelmia. Tähän tilanteeseen on onneksi tulossa muutos ensi kesään mennessä.

Lemon Drop x3.


Nämä pienet veijarit on istutettu käsää ajatellen kenties hieman myöhään, laitoin ne multiin vasta huhtikuussa. Oikea aika istutukselle olisi jollain lajeilla jo joskus joulun tienoilla, ja jotkin toiset lajit ehtivät vielä huhtikuun aikanakin istutettuina tuottaa satoa kesän aikana. Lemon drop on Perusta kotoisin. Siellä se on hyvin suosittu mauste, ja tunnetaan nimellä "Kellu Uchu".


Mysteeri chili (M1)

Tämä yksilö on joko Limo, tai sitten Caribbean red habanero, en muistanut merkitä sitä istuttamisen yhteydessä. Siinä vaiheessä kun tämä suostuu tekemään marjoja, selviää kumpi on kyseessä. Tällä hetkellä M1 on täydessä kukassa, mutta ongelmana on vain se, että kaikki kukat tuntuvat tippuvan pois, se johtuu joko valon puutteesta tai sitten liian vahvasta mullasta. Itse veikkaan ensimmäistä. Tämä on istutettu jo joskus syksyllä. Talven se oli pienemmässä ruukussa, ja kevään tullen siirsin sen halkaisijaltaan 25cm altakasteluruukkuun.

Muut chilit ovat tällä hetkellä vielä itämässä. Tänä kesänä niistä ei enää ehdi satoa saamaan, mutta ensi kesää varten ne muodostavat hyvän lähtökohdan tuliselle ja maukkaalle kokkaamiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti