torstai 19. helmikuuta 2015

Aji FantasyAji Fantasy on muutaman vuoden ikäinen tapaus. Ensimmäisen kesän se vietti parvekkeella vuonna 2013. 

Aji Fantasy [helmikuu2015]
Kuvassa näkyvä kasvi on erittäin hyvävointinen, siitä huolimatta että multatilaa ei juurikaan ole tarjolla. Marjoja se tekee kovaa vauhtia ja uutta kukkaa ja lehteä pukkaa jatkuvalla tahdilla. 

Ehkä tässä yhteydessä olisi kuitenkin syytä tarkentaa hieman sanomisiani. Eihän se misään mullassa kasva, kuten ei mikään muukaan chilini missään vaiheessa elinkaartaan. Bonsairuukuissa kasvualustana toimii kookuskuidusta, kevytsorasta, laavakivestä ja vermikuliitista koottu seos. Kyseiseen materiaaliin olen päätynyt eri vaihtoehtoja kokeillen. Kasvualustan koostumuksessa ja ruukkuvalinnassa tärkeätä on huolehtia siitä, että se sitoo itseensä vettä ja että ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukusta pihalle. Kesällä kasvatustapana toimii vesiviljely.

Tarkkanäköisimmät saattavat löytää puun keskeltä oudon mustan aukon. Reilu puolisen vuotta takaperin satuin törmäämään netin ihmemaassa pyöriessäni Graham W. Potterin videoihin. Olin myyty. Se mies on nero ja huikea visionääri, jonka erinomaisuutta ei voi liiaksi hehkuttaa. Tämä antoi myös aivan uutta potkua omiin bonsaiharrastuksiin, ja muutamaa hetkeä myöhemmin löysin itseni kuumeenomaisesta tilassa metsistä harhailemasta ja bonsai aihioita etsiskellen.    

Niin, se reikä tuossa keskellä puuta. Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Joten, "öhöm", menin aivan liian innoissani poraamaan sit reiän tai pari tuohon puuhun , hmm. Okei, ei se vielä mikään mestariteos ole. Mutta ainakin koitin jotain uutta. Miten muutenkaan sitä oppisi, ellei yrityksen ja erehdyksen kautta. Ensi kerralla sitten vähän enemmän harkintaa mukaan ja vähän erilaisilla ja tarkoituksenmukaisemmilla leluilla leikkien.   

Sivusta
Takaa
Sivusta
Kuvassa näkyvä ruukku on muuten vaimoni käsialaa. Tykkään siitä kovin. Sopivan kokoisen ruukun löytäminen bochille ei ole mitenkään itsestään selvyys. Ne harvat bonsairuukut mitä Suomesta voi löytää, ovat usein aivan liian isoja ja erityisesti aivan liian korkeita. Yhden ruukunvalintaan liittyvän esteettisen nyrkkisäännön mukaan ruukun tulisi olla korkeudeltaan samaa luokkaa rungon alaosan halkaisijan kanssa. Chilit harvemmin kasvattavat paksuudeltaan yli viisisenttistä runkoa.

Kun nyt päästiin suurten merkkihenkilöiden pariin, niin pitänee mainita vielä yksi seikka tähän bonchiin liittyen. Aji Fantasy on siitä mielenkiintoinen tapaus lajikkeena, että se on kotimaista perua. Tarkalleen ottaen se on suomalaisen chiligurun Jukka ”Fatalii” Kilpisen monta vuotta kestäneen risteytystyön tulosta.

Näitä herroja; Graham W. Potteria ja Jukka "Fatalii" Kilpistä on ensisijassa siitä kiittäminen, että olen eksynyt niinkin mielenkiintoisen ja mainion harrastuksen pariin, kuin chileistä bonsaiden kasvattamiseen.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti