maanantai 1. kesäkuuta 2015

Vesiviljelykasvien siirto pihalle - uhka vai mahdollisuus?


Kasvien takaa ikkunasta pihalle katsottaessa on hankala sanoa onko aamu vai yö. Paistaako aurinko vai möllöttääkö kuu. Sen verran tiheää ja runsasta on kasvusto vesiviljelysysteemeissä. Tämä aiheuttaa jo jonkin verran käytännön haasteita. Kyllä, on hyvä asia että kasvit kasvavat ja voivat hyvin. Mutta entäpä sitten kun ne olisi tarkoitus siirtää parvekkeelle jossain välissä? Jos kasvilla on kokoa enemmän kuin oviaukolla, aiheuttaa tämä väkisinkin ongelmia tulevaisuudessa. 

kasvit ikkunan edessä
Jo pidemmän aikaa sitä on tullut seurattu säätietoja sitä silmälläpitäen, että joskos viimeinkin aurinko paistaisi ja sää alkaisi hellimään meitä. Turha toivo. Kaikista pimeimpinä ja epätoivoisimpina hetkinä sitä on sortunut hakemaan apua jopa Forecan ennusteista. Edes ne eivät ole tuoneet lohtua. Joten lopulta…
Verigreippi vasemmalla, Habanero Sudden Death ja tomaatti hyllyssä
…annoin periksi innostukselle ja ryhdyin puuhaan. Kymmenen päivän ennustuksessa ei ollut merkittäviä eroja säässä, joten sama kai se jos siirtäisi kasvit pihalle vaikka samoin tein. Eivät chilit ja tomaatti olisi kuitenkaan voineet viettää enää juurikaan pidempää aikaa sisätiloissa.

Muutama tunti siinä sitten vierähti kasvien siirrossa. Aluksi oli tarpeen sitoa niitä paremmin yhteen ja tukea niitä kasvatusalustaan. Liian pitkäksi venyneet oksat ja latvat täytyi pätkiä. Itse siirto onnistui lopulta suhteellisen kivuttomasti ja suurimmilta tapaturmilta vältyttiin. Tämän jälkeen vuorossa oli kasvien tukeminen keppiviritelmien avulla paikoille ja lopulta ne ympäröitiin vielä harsokankaalla. Ensisijaisesti tämän käytännön tarkoituksena on estää kasveja palamasta auringonpaisteessa. Tämän lisäksi kangas tarjoaa suojaa tuulta ja kylmää lämpötilaa vastaan.    
Chilit hallaharsoon käärittynä
Niin, oliko tämä kasvien siirto ulos sitten lopulta kovinkaan hyvä idea? Tämä jää nähtäväksi. Päivä kasvien siirron jälkeen täällä puhaltelee kenties kevään rankin puhuri, joka saa sateenkannut ja viltit lentelemään tuulessa. No ainakin tomaattisotaan liittyen voidaan katsoa, että olemme saavuttaneet yhden pisteen viemällä tomaatin ensimmäisenä pihalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti