keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

RIP Mänty #2

Ärsyttää. Siinä meni tunkiolle yksi varsin kelvollinen mänty. Harmitusta lisäsi vielä mullan alta kaivelun jälkeen paljastunut kelpo nebari. Ei kai tässä muuta voi, kuin jatkaa eteenpäin ja ottaa tämä oppimiskokemuksena. 

Eli kyseinen yksilö kerättiin keväällä 2015, jolloin se näytti aluksi seuraavalta:


Strategisina mittoina rungon leveys n. 9cm ja korkeus puolisen metriä.

Mitä sitten meni pieleen? Aika montakin asiaa näin jälkeenpäin mietittynä. Ensinnäkin tulee mieleen maa-aines. Istuttamaani maa-ainesta käänneltyäni tuli selväksi, että se on aivan liian tiivistä, lähes multaa.Toiseksi leikkasin puuta aivan liian aikaisin ja aivan liian paljon, yli yhdeksänkymmentä prosenttia läks kaikesta elävästä. Ylläolevissa kuvissa se näkyy sellaisena kun se oli ennen syksyllä tekemääni leikkausta. Olisi pitänyt jättää kaikki leikkaaminen väliin ainakin vuodeksi ja senkin jälkeen olisi saanut näyttää saksia harkitusti. Kolmantena voidaan pitää taivuttamista, joka olisi pitänyt jättää tehtäväksi vasta parin kolmen vuoden päähän. Nyt ainakin yksi oksa kuoli sen vuoksi. Yksikin noista tekijöistä olisi pahimmassa tapauksessa voinut aiheuttaa puun kuoleman, ne yhdessä varmistivat sen.

Noh, eipä siinä mitään. Kuolema voi olla myös hauska asia, kuten Terry Pratchett on meille opastanut, joten leikittelin puulla vielä lisää istuttamalla sen bonsai-ruukkuun ja teinpä vielä runkoon karkean Sharin ja pari Jiniä. Pääsi tässä vähän harjoittelemaan niiden tekoa ilman pelkoa lopullisesta tuhosta.


Sivusta 
Etupuoli2 kommenttia:

  1. Harmi homma, mutta niitä on siellä lisää. Puiden keruu on se hauskaa, ja kun on vaihtuvuutta, sitä pääsee tekemään useammin :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei hätiä mitiä. Kyllä noita puita metsistä löytyy. Antaa vaan hyvän syyn lähteä seikkailemaan, joka on muuten aikas kivaa puuhaa.

      Poista