tiistai 7. maaliskuuta 2017

Metsäretkellä

Vähäluminen kevättalvi on mitä parhainta aikaa puiden bongaamiseen luonnosta. Taas tuli käytyä ulkoilemassa ja sellaisella paikalla missä ei ennen ole juuri tullut pyörittyä. Tässä vähän muistiinpanoja kuvasaasteen kera matkan varrelta.


Mänty1. Mukava pieni mänty kompaktissa koossa. Tarvitsee katsella myöhemmin, onko mahdollisuuksia nostaa ylös.


Mänty2. Kuvasta ei oikein hahmota kunnolla mitä tässä tapahtuu, mutta tuon suuremman sahatun oksan takana on sellainen hauska möykky rungossa, josta lähtee isompi oksa. Tätä on tarkoitus muokata maassa tulevina vuosina ja katsoa mitä saa aikaan.

Mänty3. Osittain kiven päällä kasvava mänty (?). Leikkelin pisimmät oksat lyhyemmiksi. Pitää tarkastella lumien sulettua tarkemmin, mitä alapuolelta paljastuu. Tässä saattaa olla ihan aineksia vaikka mihin.
Kuusi1. Joulukuusi vai jotain muuta? Leikkelin isompaa puskaa reilummalla kädellä ja katsoin mitä sieltä paljastuu. Ainakin tuli esiin potentiaalia mitä ei heti päälle päin oikein havainnut. Tätä tulee kyllä tarkasteltua jatkossakin. Koko hieman arveluttaa, mutta eiköhän tuota saa helposti taivutettua alaspäin.

Koivu1. Kallion päältä löytyi yksi koivukin. Pääasiassa näiden lehtipuiden alaosat taitavat olla lumen peitossa tähän aikaan, joten niiden bongaaminen on vähän vaikeampaa. Muutenkin alue on vähän enempi havupainotteista. Leikkasin kuivat päältä pois. Katsottava myöhemmin miltä näyttää ja onko ylipäätään mitään mahdollisuuksia nostaa ylös. Saattaa kasvaa kallion kolossa.


Kuusi2. Talteen laitettu sijainti. Pitää katsoa myöhemmin tarkemmin miltä näyttää.


Mänty4. Sympaattinen pikkumänty, luonnonbonsai.


Kataja1 ja kuusi3. En tätä risukkoa lähtenyt tällä kertaa perkaamaan tarkemmin, mutta täältä voi paljastua vaikka mitä. Kallion päällä mennään ja todennäköisesti kuvassa on yksi kataja ja yksi iso kuusi.

Kuusi4. Mitä tästä ja näistä kuusista nyt ylipäätään sanoisi. Ehkä näiden kanssa pitäisi viettää vähän enemmän aikaa ja tarkastella paremmin, mitkä osat ovat säästämisen arvoisia ja mitkä saavat lähteä. Tällaisenaan ne ovat aivan liian suuria nostettavaksi.


Mänty5. Sympaattisten pikkumäntyjen linjalla liikutaan edelleen. Kiven päällä kasvaa, josta sen saa helposti poimittua taskuun kotiinviemisiksi perheen pienimmille.

Loppuun on vielä syytä todeta, että kelvollisten puiden bongaamisesta tuntuu tulevan sitä helpompaa mitä enempi sitä tekee ja mitä enemmän oppii bonsaiden muotoiluun liittyvistä tekijöistä. Mitä tulee puiden muotoiluun luonnossa, on aina syytä pitää huolta siitä, että siihen on maanomistajan lupa.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti