lauantai 27. toukokuuta 2017

Nostohommia, mänty #3

Tämä on ensimmäinen Yamadori, jonka kohdalla on tullut tehtyä tähän asti kaikkia oikein. Tai oikein ja oikein, mutta ainakin tekemisille on ollut hyvät perusteet. Kyllä tämän puun alla kelpaa juoda aamukahvit.


Oikeiden asioiden värisuora:
1) puu on etukäteen etsitty ja katsottu että se on nostettavissa
2) juuria kerätään mukaan mahdollisimman paljon vahingoittumattomana 
3) riittävästi tilaa ja voimia kuljetukseen
4) kotona odottamassa valmiina ruukutustarvikkeet
5) puun juurien ympäriltä ylimääräisen mullan poistaminen, istuttaminen oikeanlaiseen maa-                   ainekseen jonka jälkeen asianmukainen kastelu ja lannoittaminen

 + jokerina pitsaa naamaan, että jaksaa touhuta.

Puu nousi ylös kahden kaverin avustuksella, joille heillekin lähtivät puut matkaan. Ei kuitenkaan näin isoa! Yksin koko hommasta ei olisi tullut mitään, joten suuri kiitos auttajille. On tämä touhu muutenkin paljon hienompaa yhdessä tehden. Hommat etenemisestä löytyy tarinaa foorumilta ja kivoja kuvia voi katsella Flickristä.    


Oman männyn kohdalla meinasi oma usko loppua kesken kaivuuprosessin. Ihan ei saanutkaan puuta vaan poimittua kallion päältä kainaloon. Mielessä kävi pelko siitä, ettei juuria saisi riittävästi matkaan. Sillä yllättäen suuri osa juurista kasvoikin syvällä kallion kolossa. Onneksemme juurien ympäriltä sai kammettua muutamat isommat kivet keskisuuren ähellyksen ja hien vuodatuksen jälkeen pois. Sen jälkeen homma olikin lastenleikkiä ja puu lähes hyppäsi ylös kallionkolosta. Pienempiä juuriakin tuntui lopulta tulevan talteen ihan kiitettävästi.


Mänty päätyi lopulta kohtuu isoon laatikkoon: leveys 50cm pituus 90cm ja korkeus 17cm. Pohjalle jätettiin kunnon raot, jotta liiat vedet pääsevät valumaan pois. Maa-ainekseksi tuli lecasoraa, raekoolta 3-8mm. Eli suoraan kaupan pussista laitettiin kamaa ruukkuun. Mitään orgaanista ei maa-aineksen mukaan tullut, mitä nyt vähän jäi multaa - jota ei kokonaan saanut helposti poistettua - juurien ympärille. Lopuksi puu kiinnitettiin laatikkoon kolmesta kohtaa alumiinilangalla. 

Puu kerättiin huhtikuun lopulla, jonka jälkeen sitä on kasteltu reilusti päivittäin ja lannoitettu kerran viikossa. Tällä hetkellä nyt kuukausi myöhemmin kynttilät kasvavat hyvää vauhtia ja puu näyttää olevan kaikin puolin oikein mainiossa kunnossa . 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti