lauantai 27. toukokuuta 2017

Nostohommia, Mänty #4


Tämän männyn nostamista olikin tullut odotettua pidemmän aikaa vesi kielellä. Aikamoiselta herkkupalalta meinaan vaikutti tämä yksilö jo ensisilmäyksellä. Matala ja tuuhea kasvu, paksu runko, paljon liikettä yläosassa ja mielenkiintoinen osa kuollutta puuta. Tämä on juuri sitä materiaalia mitä haetaan.Joten ei muuta kuin kaivuuhommiin. Ensin aloitellaan varovaiseen tahtiin riittävän kaukaa rungon ympäriltä ja katsotaan vähän, miten puu on maassa kiinni. Tässä kohtaa voi myös koittaa varovaisesti tuupata runkoa, että selviäisi mihin suuntaan juuret kasvavat. Tämän männyn kohdalla tuli hyvin nopeasti selville, että maaperä koostuu lähinnä moreenista. Hakulle olisi ollut käyttöä.Puu kasvoi isoa kiveä vasten. Aina kun kiveä liikutti lapiolla, liikkui puu myös samaan suuntaan. Onneksi kivi oli irtoavaa sorttia. Kiven ylös kaivamisen jälkeen puu tuntuikin olevan enää parista pikkujuuresta kiinni. Nips naps, ja päästiin kalliolle köllöttelemään. Tässä vaiheessa en alkanut juuripaakkua perata sen enempää vaan käärin puun pakettiin kotiin viemistä varten.

Kotona pääsi paketinavaus hommiin, olo oli kuin jouluna. Maa-aines oli sen verran irtoavaa sorttia, että vanhan aineksen poistamiseen riitti, kun puuta ravisteli kevyesti ja vähän tikulla avitteli. Aika paljon oli ihan hyvän kokoisia kiviä joukossa mukana. Ja aika niukalti tuntui jäävän varsinaisia juuria puuhun. No, näillä mennään. Kerätessä oksia ei tarvinnut karsia lainkaan, joka osaltaan edesauttaa sirtämisen aiheuttamasta stressistä toipoumista. Runko ei ollut ihan sitä mitä olin toivonut, vähän turhan suora mielestäni.

Muovilaatikko valikoitui koon perusteella ruukuksi. Siihen hyvin reikiä pohjaan. Täytettä pohjalle ja sit vaan mallaamaan puuta kohdilleen. Ihan kivasti sai puun laitettua paikoilleen, mitään tukilankoja se ei tarvinnut tässä vaiheessa, vaan pysyi ihan hienosti paikalle itsekseen. Tuo rungon alaosassa näkyvä möykky taitaa muuten olla rungon alaosaan kiinni kasvanut kivi! Tämä voisi osaltaan selittää sitä, miksi puu oli tuntunut kasvavan niin kituliaasti.Maa-ainekseksi tälle yksilölle valitsin Ibukin hohkakivin raekoolla 2,5-3mm. Aika hurjalta tuntui laittaa mäntyä tähän ja mietin että aines saattaa kerätä liikaa vettä. Testaan tämän kesän Walter Pallin menetelmää bonsaiden kasvatuksessa, joten menköön. Odotetaan ja katsotaan mitä tapahtuu. täysimittainen lannoittaminen kuten myös päivittäinen kastelu aloitettiin välittömästi ruukutuksen jälkeen.Kuukausi istuttamisesta mänty vaikuttaa hyvinvoivalta. Kynttilät ovat lähteneet hyvin kasvuun.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti