tiistai 29. kesäkuuta 2010

M1 = Limo ?

Tai sitten kenties jotain aivan muuta. Ensimmäinen muodostunut marja on aivan eri värinen (paljon vaaleampi) ja muotoinen (pyöreähkö) kuin sen jälkeen muodostuneet marjat, jotka ovat tumman vihreitä ja pitkulaisia. Ensimmäisen marjan perusteella mielessä kävi epäilys sen suhteen, että kenties kyseessä ei ole kumpikaan niistä lajikkeista jonka sen oletin olevan. Mendelin esimerkin innoittamana taidan ottaa siemeniä talteen kummastakin versiosta, ja katsoa periytyvätkö ominaisuudet jälkipolville.


Keväämmällä odotin, että tämä veijari ei saisi riittävästi aurinkoa tuottaakseen hedelmiä. Onnekseni voin todeta olleeni väärässä. Puska on täyttynyt hedelmistä, ja oksat notkuvat väärällään niiden painosta. Äkkiseltään laskettuna niitä on tällä hetkellä tulossa ainakin yli kolmekymmentä, ja lisää kukkia ja podeja ilmestyy jatkuvalla syötöllä.


Kasvia olen lannoitellut silloin tällöin vapaavalinnan halvimmalla mahdollisella litkulla, joka näyttää toimivan erityisen hyvin. Chilifoorumilta olen lueskellut liiallisen lannoittamisen aiheuttamista vaaroista sadon tuoton suhteen. Liiallinen lannoitus saa aikaan runsasta kasvua, kun taas sato jää puolestaan olemattomaksi. Tökötti kaipaa kuitenkin vielä lisää empiiristä havaintoaineistoa tuekseen. Ihanteellisessa testitilanteessa kasvatettavana olisi monta kappaletta samaa lajiketta samoissa olosuhteissa. Osa niistä saisi lannoitetta ja osa ei. Tämän hetkinen tilanmäärä ei kuitenkaan tarjoa testaamiselle suotuisia olosuhteita. Laajamittainen testaaminen taitaa jäädä siis tulevaisuuteen, siihen kun pihassa on oma kasvihuone ja taloon kuuluu talvipuutarha.

Jos hyvin perusteltu arvaukseni osoittautuu oikeaksi, niin silloin marjat muuttuvat keltaisiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti