sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kasvatushylly


Mom, I did it again!

Did what, honey? 

Hmm, its so embarrassing, I’m not sure if I want to tell it to you or anybody else...

… but I just built another shelf for my plants.

Eli eipä siinä mitään, juuri kun oli sahanterä ehtinyt jäähtyä edellisen hyllyprojektin jäljiltä, niin huomaamatta olikin jo uusi projekti tulilla.

Hyllylevyn sahausta

Rakennusmateriaalina toimi tuttu ja turvallinen Ikean valmishyllyosasto. Tarkalleen ottaen nyt turvauduttiin Ivar -nimisen hyllysarjan tuotteisiin. Kävipä vielä niin mainio tsägä kaupoilla käydessä, että tarvittavat materiaalit löytyivät löytöosaston puolelta edullisempaan hintaan ja kaupan päälle sai vähän lisää materiaalia myös tuleviin projekteihin.


Oikeisiin mittoihin sahattua materiaalia hyllyn rakennukseen
Modaamista tietty tarvitsi harrastaa jonkin verran. Kyllähän tuo hylly pääosin tuollaisenakin sopisi kasvatustarkoituksiin, mutta meidän kämppään se ei olisi oikein mahtunut alkuperäisissä mitoissa, joten sai siinä sitten sahaa vinguttamaan enemmänkin. Täällä muuten mennään ihan käsisahapelillä. Se on hienoa, että myös ilman puutyöverstaan laitteita pystyy kotioloissa saamaan aikaan ihan hyvän näköistä jälkeä.

Ikean tarjonnan lisäksi tarvittiin projektiin myös leveämpää lautaa näköesteeksi valaisimelle. Paikallisessa K-raudassa pääsee itse sirkkelöimään puut haluamiinsa mittoihin, joten tämä on oikeastaan aina ykkösvalinta erinäköisissä rakenteluprojekteissa.

Hyllyyn sopiva valaisin valittiin muutaman kriteerin pohjalta (Tai sitten hylly rakennettiin valaisimen pohjalta. Jos ihan rehellisiä olleen, niin en enää pysty varmuudella sanomaan kumpi tuli eka.) Valaisimen oli oltava kokoluokaltaan riittävän matala (alle 10cm) ja samalla tehokas. Tietty kustannusten tuli myös pysyä hanskassa. Tampereen Palmusta löytyi tarkoituksiin sopiva T-Neon 55 kasvivalaisin, josta löytyy tehoa yhteensä 110W. Valon väriksi valittiin silmää eniten miellyttävä 6400K.


Suunnitelmaa paperilla
Noissa Ikean tuotteissa on puolensa ja puolensa. Tämänkin hyllyprojektin kanssa olin edennyt suunnitelmatasolla jo aika pitkälle, itse asiassa hylly oli jo aikalailla valmiiksi suunniteltu ennen kuin ryhdyin katselemaan materiaalia projektiin. Hetken aikaa eri kauppojen tarjontaa ja hintoja selailtuani, tuli kiusallisen selväksi, ettei hyllyn rakentaminen alusta alkaen ole oikeastaan mielekästä niin käytännölliseltä kuin taloudelliseltakaan kannalta. Jotenkin tuntuu väärältä, että jonkin asian rakentaminen raakamateriaalista tulee huomattavan paljon kalliimmaksi, kuin valmiin tuotteen hankkiminen kaupasta. Näin varsinkin, kun sitä itse tykkää viettää aikaa erilaisten projektien kanssa puuhaten.   

Kellertävä mänty ei ole tässä taloudessa suosiossa, joten hylly sai lopuksi vielä valkoisen peitteen pintaansa.Valmis hylly valkoiseksi maalattuna
Lähtökohdat, joita pyrin tämän hyllyn rakentamisella saavuttamaan, olivat esteettisesti miellyttävä ulkonäkö ( pidetään pyöräkorjaamot pyöräkorjaamoina ja kodit koteina) sekä käytännöllisyys. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Hyllystä tuli vähintään niin hyvännäköinen, mitä osasin odottaa. Alinta hyllytasoa pystyy siirtämään varsin helposti korkeudelta toisella ja näköeste huolehtii siitä, ettei valoa oikeastaan huomaa muuten huoneessa oleskellessaan, se kohdistuu suoraan kasveihin. Kaiken edellä mainitun hyvän lisäksi on myös syytä mainita, että ikkunasta tuleva keväinen aurinpaiste pääsee valaisemaan kasveja.

Jos nyt jotain kritiikkiä pitää antaa lopputuotteesta, niin olkoon se sitten se, että kasvit tuntuvat kasvavan vähänkin turhan  nopeasti. Sitä saa jatkuvasti selkä vääränä kantaa vettä kasveille ja muuttaa hyllykorkeutta, kun kasvit kasvavat katosta läpi. Mutta eiköhän pidetä näitä positiivisina huolenaiheina.  


Hylly noin puolitoista viikkoa myöhemmin
Ja hyllyn kasvit vasemmalta oikealle:

- Ikea EBB/NFT systeemissä majailee Aji Fantasy ja Jalapeno Grande
- viinirypäle mullassa pikkuruukussa edessä
- takana Jalapeno mullassa, joka annetaan pois jossain välissä, sen edessä kiven päälle kivivillaan istutettu Jalapeno
- taustalla Habanero "Sudden Death" kivivillassa
- kaksi pieniessä kivivillakuutioissa olevaa tomaattia edessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti