lauantai 27. toukokuuta 2017

Jalavan ruukutus

Viime keväänä nostettu ja saman kesän palstalla viettänyt Jalava pääsi ruukkuun huhtikuun puolivälin tienoilla. Kovin oli roudassa vielä maa nostamisen aikoihin. Vähän kun lapiota pani heilutellen, johan alkoi puu nousta maasta kiltin oloisesti. Kuvassa näkyvä multapaakku oli tosiaan kauttaaltaan jäässä. Painoa köntsälle löytyi myös aivan riittävästi.


Sisätiloihin päästyä laitoin paakun isoon astiaan sulamaan. Tämän jälkeen poistin vanhat mullat suihkun vesisuihkun ja tikun avulla. Jäljelle jääneitä juuria oli paljon ja ne olivat erittäin hyväkuntoisia. Joista pieniä juuria oli myös kiitettävästi. Puu istutettiin 3-6mm lecasoraan isohkoon muoviruukkuun (45 x 32 x 17). Se saa kasvaa siinä rauhassa ainakin vuoden ennen kuin sitä muotoillaan millään tavoin.

Aluksi puuta kasteltiin ehkä noin kerran viikossa. Vettähän lehtipuu ei lepovaiheessa tarvitse vielä oikeastaan lainkaan ennen sen talvilevolta heräämistä. Sama pätee lannoitukseen, se energia mikä puulla on tällä hetkellä olemassa perustuu viime kesän ja syksyn varastoihin. Tässä vaiheessa puuta ei tarvitse myöskään lannoittaa.Kuukausi istutuksen jälkeen puu oli kelien lämmettyä herännyt talviunilta. Pieniä lehtiä alkoi ilmetyä kaikkialle. Puun silmujen paksuuntuessa ja avatuessa aloitin myös päivittäisen kastelun ja lannoittamisen.Siitä viikko eteenpäin olivat lehdet jo kasvaneet kokoa hyvin ja niitä oli tullut kaikkialle paljon lisää. Jokunen kukkakin on löytänyt tiensä kuvaan.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti