tiistai 4. heinäkuuta 2017

Puiden muotoileminen luonnossa, testausta


Ennen varsinaisiin nostopuuhiin ryhtymistä voi puuta muokata luonnossa sen luontaisessa kasvuympäristössä. Tällä saavutetaan se etu, että nostettaessa puu on jo hyvässä vaiheessa kehittymässä kohti bonsaita. Mahdollisesti tämä helpottaa samalla puun selviytymistä nostoprosessista. Muotoilu voi pitää sisällään suuren osan kasvusta poistamista tai juuripaakun muotoilua pienemmäksi.

Ihan tarkalleen ei ole kokemustietoa siitä, mitä mikin toimenpide aiheuttaa puille, mutta sehän selviää testaamalla ja dokumentoimalla testin eri vaiheet. Tässä esiteltyjä puita on leikattu varhain keväällä, ennen kasvukauden alkua.

Olen siinä uskossa, että esimerkiksi havupuut – joita muuten ei suositella kerralla leikattavan turhan rankalla kädellä niiden ollessa ruukussa – kestävät hyvinkin rankkaa leikkausta, kunhan niiden juuret jätetään rauhaan. Ja vastaavasti, kun leikkaan juuria, jätän koskematta kasvustoon samalla kertaa. Tavoitteena on saada luonnossa muotoilemalla aikaiseksi puita, joiden kasvu ja juuret ovat mahdollisimman lähellä runkoa ja joka on helposti nostettavissa. Seuraavaksi kuvia ennen ja jälkeen.

Testitammi1

Testimänty1

Testimänty2
Testimänty3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti