perjantai 1. syyskuuta 2017

Mänty #6, taskumänty


Pari viikkoa takaperin oli tarkoituksena käydä poimimassa aiemmin keväällä bongattu pikkumänty matkaan tutulta paikalta kalliolta. Perille päästyäni totesin sen kuitenkin olevan sen verran kovasti kiinni maassa kallion raossa, ettei sen ylös kaivamiseen ollut mitään saumaa. Siinä vähän aikaa ympäriinsä haahuiltua löysin kuitenkin toisen ihan mukiinmenevän yksilön. Pikkumänty sekin.Kaveri kasvoi kallion päällä pienessä kolossa, josta sen sai hyvin nypättyä mukaan kelpo juuripaakun kera. Ja kun noita nostomäntyjä vastaan kävelee, hankala siinä on alkaa eitä sanomaan.

Rapsuttelin käsin ja puutikun avulla suurimmat mullat pois. Jäljelle jäi ihan kelvollinen paakku pienempää ja isompaa juurta. Aika pieneen ruukkuun sain sen mahdutettua. Ruukun olen saanut Janilta. Hienojen puiden lisäksi Jan tekee myös hienoja ruukkuja. Paljon tuota pienempi ei lopullisen ruukunkaan tarvitse olla. Maa-aineksena toimii 3-6mm lecasora höystettynä karkealla turpeella (n 10%).

Pieneen ruukkuun itstuttamisessa on puolensa ja puolensa. Toisaalta puulle ja varsinkaan havupuulle ei ole hyväksi että juuria poistetaan liikaa kerralla. Toisaalta havupuut eivät myöskään mitenkään erityisesti nauti uudelleen istutuksista, joten olisi hyvä saada ne kerralla mahdollisimman pieneen ruukkuun. Seuraavassa kuvassa näkyvät poistamani isommat juurenpätkät oikealla yläkulmassa. kuvassa näkyy myös läjä multaa jonka poistin juurten ympäriltä varovasti. Tämän jos olisi laittanut ruukkuun, olisi siitä seurannut suuria ongelmia juurille. Tähän aikaan vuodesta puun pitäisi sopeutua nostosta oikein hyvin. Mänty käyttää olemassa olevia neulasiaan rungon ja juurten vahvistamiseen sekä talvesta selviämiseen. Poistin kasvua vain hyvin vähän,Ei kommentteja:

Lähetä kommentti