keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Mänty #7 - shohin ainesta

Sieniretki muuttui ei niin yllättäen mäntyretkeksi. Tällä kertaa uhriksi erityisasemaan pääsi myös ei niin yllättäen pikkumänty. Tämä pisti vielä illan hämärtäessäkin silmään sen mielenkiintoisen rungon muodon ansiosta. Koitin vähän kuinka tiukassa on maaperässä kiinni. Ei kovin tiukasti ja aika kevyen tuntuisesti nousi. Juuria tuli mukaan ei kovin paljoa, ei kovin vähää. Sain sen istutettua kohtalaisen pieneen ruukkuun. Maa-ainekseksi tuli lecasoraa 3-6mm raekoolla.Suunnitelmissa on antaa tämän kasvaa ainakin seuraavat kaksi vuotta rauhassa ilman mitään toimenpiteitä. Lopulta lähtee todennäköisesti kaikki kasvu tuon pienen alimman oksan yläpuolelta.

4 kommenttia:

 1. Tulee ns. super-mini?

  VastaaPoista
 2. Mahdollisesti. Kahden vaihtoehdon välillä suunnitelmat. Joko leikkaa noiden kahden alimman oksan yläpuolella olevan kasvun pois ja muotoilee sellaisen mini shohinin (johon tässä on erinomaiset mahdollisuudet), tai sitten jättää yläosasta pari oksaa ja tekee puusta hieman elegantimman version. Kumpikin vaihtoehto vaikuttaa toistaiseksi ihan varteenotettavalta.

  VastaaPoista
 3. Mahtava blogi! Kertoisitko miten suojaat kotimaiset männyt talvella? Pidätkö parvekkeella? Minulla on lasitettu parveke kohti etelää. Meneekö ne sellaisenaan kasvatusruukuissa? Entä pitääkö jotenkin suojata?

  VastaaPoista
 4. Kiitos!

  Tarkoituksena on viedä valtaosa puista monivuotiselle palstalle talveksi. Asetan ne siellä maata vasten ruukkuineen ja päälle tulee muutama sentti kuorikatetta katteeksi. Parvekkella olen onnistuneesti talvettanut vaahteraa ja mäntyjä. Turvallisempi vaihtoehto on kuitenkin talvettaa maata vasten.

  Tulevana talvena parvekkeelle jää ainoastaan isoin mänty, jonka siirtäminen olisi liian vaivalloista. Laitan sen seinää vasten joka on hieman muuta parveketta lämpimämpi paikka ja ympärille ja päälle kuorikatetta.

  Talvisuojauksesta olisi tarkoitus myös kirjoittaa juttu tulevaisuudessa siinä vaiheessa kun tarvittavat toimenpiteet on tehty.

  VastaaPoista