keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Itse tehtyä makkaraa - ensimmäiset itse tehdyt ruukut

Nopeasti kuluu aika savitöiden parissa. Lystiä oli koko kurssin ajan. Tosin tuntuu hyvin vahvasti siltä, että kerta-annos viikossa kaksi ja puoli tuntia kerrallaan on minulle aivan liian pieni annos pureskeltavaksi. Tällä tahdilla tehtynä suunnitelmia on jo nyt valmiina ainakin seuraavan kolmen vuoden varalle, itselle ja muille. Eipä siinä, kyllähän tätä voi ihan rauhalliseen tahtiin tehdä, eikä minkään ruukun valmistumisella ole hoppu ainakaan puiden kannalta tarkasteltuna.Oman tekemisen kohdalla paino oli koko kurssin ajan tekniikoiden opettelussa ja ihan vain tutustumista materiaaliin. Ensin harjoiteltiin makkaratekniikka, jolla tein ensimmäiset kolme ruukkuani. Niistä ensimmäinen päätyi roskikseen raakapolton jälkeen. Lasittamiseen en viitsinyt käyttää aikaa turhaan, sen verran ruma siitä tuli.


Toisen makkaratyön kohdalla päätin koittaa hieman toisenlaista muotoa, sellaista korkeampaa. Samalla koitin myös pintakuvion tekemistä. Lasituksessa homma kosahti ja lopputuloksesta tuli niin törkeä etten jaksa nähdä vaivaa edes kuvan ottamiseksi.Kolmannessa makkaratyössä päätin tehdä mahdollisimman pyöreän ruukun, sellaisella puun kaarnan muotoisella pintakuvioinnilla. Mielestäni tästä tuli oikein onnistunut. Ainakin lasittamiseen asti. Liian paksu ja tylsä lasitus oikeastaan peitti ruukun hienoimmat osiot alleen ja teki siitä sellaisen muovisen oloisen. Jossakin tasaisemmassa ruukussa kyseinen lasitus olisi voinut toimia oikein hyvin.

Opittua tuli paljon jo näiden ensimmäisten makkaratöiden kohdalla:

 - ruukkua tehdessä on hyvä suunnitella etukäteen työvaiheet
 - ruukun jalat on hyvä tehdä valmiiksi jo samaan aikaan kun valmistelee muun ruukun.
 - lasittamista kannattaa testata koepalojen avulla
 - ruukun tekeminen ottaa aikaa. Saven on hyvä myös kuivua hieman eri työvaiheiden välillä. liian märän saven pintaviimeistely on hankalaa

Makkaratekniikan avulla saa helposti tehtyä ruukun ja makkaratekniikan avulla pystyy tekemään paljon muitakin muotoja. Itse olen kokenut levytekniikan kuitenkin palvelevan omia mieltymyksiäni ruukun rakentamisen suhteen paremmin. Levytekniikkatöitä olen tehnyt loppuajan. Niiden esittelyä jatkossa lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti